Pages

Semua hasil Karya dalam blog ini adalah hasil tangan Puan Kutu. AMARAN KERAS tak boleh curi hasil karya. Kalau copy juga jawab kamu dengan tuhan!hoho..

Wednesday, October 12, 2011

Kisah Dongeng Tengku Puteri & Puan KutuAlkisah dalam satu negeri, hiduplah seorang Raja dan Ratu dengan kehidupan yang sangat sunyi sepi kerana tidak mempunyai zuriat. Telah pelbagai usaha dilakukan hingga berjumpa tabib pakar sakit puan tetapi sang ratu tidak jugak mengandung. Ini membuatkan mereka sangat dukacita.

Di suatu petang yang tak berapa nak hening, ketika Sang Ratu sedang bermain game facebook, seekor Kutu melintas.  "Apa yang kamu inginkan akan terpenuhi, dan kamu akan segera mempunyai seorang puteri." Kutu itu bersuara dengan lemak merdunya persis Siti Nurhaliza. Maka terkejutlah Ratu hingga pengsan masuk wad icu.

Apa yang kutu itu ramalkan menjadi kenyataan. Lapan jam kemudian Sang Ratu melahirkan seorang anak yang sangat molek rupanya. Raja sangat kaget kerana secepat itu Ratu beranak, lalu menamakannya Tengku Puteri. Raja dan Ratu menyengih panjang dan berhasrat megadakan pesta besar-besaran. Tetamu kehormat di pesta itu tentulah Kutu. Kutu diberi seat vvip dan dianuerahkan darjah kebesaran puan. Kutu juga di jadikan sebagai haiwan peliharaan di istana merangkap peneman di kepala Puteri. 

Sejak hari itu Kutu di panggil dengan panggilan Puan Kutu. Kerana title puan serta gila kuasa, Kutu menjadi sangat kejam, ego lagi berlagak. Sudahlah rupanya buruk, hobinya pula menghisap darah. Habis semua darah rakyat jelata di hisapnya. Hobi kutu makin menjadi melampau hingga tabung darah di Hospital pun dirompaknya.

Namun begitu Kutu sangat sayang akan Puteri. Setiap hari Kutu akan landing, menenggek, merayap waima lepak-lepak di kepala Puteri. Mereka berdua sangat rapat bagai isi dengan kuku, langsung tidak dapat dipisahkan. Apabila Puteri  santap, kutu pun santap. Apabila Puteri bersiram, kutu pun bersiram. Apabila Puteri beradu, Kutu pun beradu. Apabila Puteri update blog, Kutu pun akan update blognya. 

Tahun berganti tahun, Tengku Puteri membesar menjadi gadis yang sangat cantik, kulitnya putih gebu, bodynya juga mantap. Puteri mempunyai hobi melukis doodle. Kepandaian Puteri melukis doodle telah tersebar luas ke pelusuk negara. Setiap hari puteri akan melukis ditemani Puan Kutu.


Doodle krd : Tengku puteri


Seperti gadis-gadis lain yang tengah bergetah, Puteri juga mempunyai cinta hati. Puteri sangat sayang akan cinta hatinya sama seperti sayangkan kutu. Cinta Hati Puteri tidak suka akan Kutu kerana Puteri sering melebihkannya dalam segala hal. Dek kerana cemburu, Cinta Hati Puteri lantas merancang membunuhnya.

Hari minggu Cinta Hati Puteri mengajak Puteri dating. Mereka pergi menonton wayang gambar. Sebelum berangkat pulang menaiki kereta kuda, Cinta Hati Puteri menghadiahkan Puteri sebotol shampoo lalu berkata dengan manja. "Puteri mesti pakai shampoo nie ketika bersiram kalau sayang sama Cinta hati. Cinta Hati sangat kangan dan cinta sama Tengku Puteri." Puteri pun tersenyum bangga sampai kembang hidung kerana mendengar curahan kasih sayang dari Cinta Hatinya. 

Ketika bersiram di swimming pool istana, Puteri menggunakan shampoo pemberian cinta hati. Kebetulan ketika itu kutu sedang tidur di kepala Puteri, tetapi Puteri tak perasan. Rupanya shampoo itu telah dicampur dengan racun kutu dengan niat mahu membunuh Puan Kutu. Maka geringlah Kutu menunggu saat pergi tak kembali.

Gemparlah seluruh negeri dengan berita kemangkatan Kutu penghisap darah yang kejam. Gembiralah semua rakyat jelata yang setiap hari memang mendoakan Kutu supaya cepat mampus. Happylah juga Si Cinta hati puteri mendengar khabar itu. Yang berdukacita hanyalah Tengku Puteri nan seorang. 

Tiba-tiba Puteri terperasan yang makin hari rambutnya makin luruh. Detective Conan dilantik sebagai penyiasat persendirian untuk menyiasat kes kematian Puan Kutu dan kenapa rambut Puteri yang dulu ikal mayang, hitam berkilat dan panjang mengurai itu menjadi botak tetapi di tolak keras oleh Cinta Hati Puteri. Katanya Yun Nam hair Care kan ada!* Moral :Jangan bela kutu. Pengotor seh!